Seiki Soho

Seiki Soho is een traditioneel Japanse manuele therapie. Voortgekomen uit 40 jaar praktijkervaring van Shiatsumeester Akinobu Kishi, die zich verdiepte in de oerbronnen van Shiatsu, de Japanse acupressuur. Dat bracht hem ‘back to basics’, terug naar de bron, de oorsprong van Shiatsu: Seiki Soho.
 
Seiki Soho onderscheidt zich door een aan Zen verwante aanpak: subtiliteit, eenvoud en toewijding. ‘Less is more’ – minder doen, maar een overwegend subtiele aanraking die de gestagneerde energie wakker roept. Er wordt niet zo zeer druk uitgeoefend maar contact gemaakt. Wanneer dit op de juiste wijze gebeurt, ontstaat een verbinding tussen energieën: resonantie. Daardoor wordt het zelfhelend vermogen van lichaam en geest versterkt.

Seiki Soho en Shiatsu worden benoemd als massage, maar de werkwijze verschilt van wat in het Westen onder massage wordt verstaan. De aanduiding manuele therapie is meer op zijn plaats. Behandelingen worden over de kleding heen gegeven bij voorkeur op een futon(Japanse katoenen matras) op de vloer; de behandelwijze is aanraken en wachten op een respons van het organisme, niet strijken.

De consulten worden in stilte gegeven. De cliënt heeft en behoudt de verantwoordelijkheid voor het eigen leven. Handel en wandel van de cliënt buiten de sessie worden niet besproken en vormen geen onderdeel van het consult.

 


Goed in je vel zitten
Gezondheid is een dynamisch proces. Vitaliteit en veerkracht maar ook ongemakken en ziek zijn horen erbij. Ons organisme beschikt over een ingebouwd zelfhelend/zelfcorrigerend vermogen dat steeds weer de balans herstelt. Bijvoorbeeld wanneer we verkouden zijn, of griep krijgen. Onze reactie daarop is bijna automatisch: rust nemen en uitzieken. Na een paar dagen is het over. 
Wanneer klachten niet overgaan na enige tijd, wijst dat op verzwakking van ons zelfcorrigerend vermogen.
Seiki Soho – in het dagelijks taalgebruik Seiki genoemd – versterkt het zelfhelend vermogen, waardoor blokkades kunnen worden opgelost en klachten verminderen of verdwijnen. Lichaam en geest komen geleidelijk aan weer in balans.

Nature knows best
De traditionele denkwijze in Japan is dat je het best kunt samenwerken met de levensenergie – de natuur - wanneer je ziektes wilt genezen. Men is gericht op het creëren van gunstige condities en coöperatie waardoor het organisme haar werk weer optimaal kan doen. Onze ingebouwde intelligentie wist hoe ons te creëren uit een eicel en een zaadcel. Die intelligentie kan weer worden wakker geroepen wanneer die is verduisterd.
Je kunt de werking van Seiki Soho associëren met het beeld van de lente die de energie na de winter weer wekt en laat stromen.

Seiki Soho: een Life Healing Art
Seiki Soho kan helpen bij het opheffen, dan wel verminderen van een heel scala van gezondheidsproblemen, lichamelijk en geestelijk. Bij gevoelens van malaise, nek- en rugklachten, slapeloosheid, steun in de rug tijdens zwangerschap en erna, stress gerelateerde aandoeningen, spijsverteringsklachten, burnout, korte lontjes en depressieve gevoelens etc. Ook ernstiger aandoeningen kunnen worden verlicht/verminderd.

Wanneer het zelfhelend vermogen weer optimaal functioneert, is het tot veel in staat.
Indien de behandelingen worden voortgezet wordt geleidelijk aan de Gen-Ki, je oorspronkelijke levensenergie – de essentie van wie je werkelijk bent - weer ontsluierd. Daardoor kun je weer in contact komen met je kern. Je kunt helder worden over de keuzes die bij je passen en de richting die jij in jouw leven het best kunt volgen. Dat is een wezenlijk onderdeel van ons geluk: opbouwende dingen doen die bij je passen.
Andermans geluk hoeft niet datgene te zijn wat jou blij maakt.

 


Plus en min in alles
“Alle verschijnselen hebben een voorkant en een achterkant. Hoe groter de voorkant, des te groter de achterkant.”, zo denkt men in de Oosterse filosofie.
Wij genieten van de ‘voorkant’ – de pluspunten, het comfort, de beschikbare informatie etc. - van de moderne samenleving. De ‘achterkant’ ervan wordt tegelijkertijd meegeleverd. Voor wie in deze tijd leeft, met alle welvaart, afleidingen en ‘trends’, mode, gadgets, games, mobiele telefoons, ‘must haves’, tv , etc. is het misschien ingewikkelder de eigen specifieke talenten te herkennen, te ontwikkelen en tot grote hoogte te brengen.

Dat geldt nog in sterkere mate voor het vinden van je roeping. De inspiratie die uit je innerlijk komt, is wezenlijk anders dan je driften -‘geld, sex en rock‘n’roll’-. Je inspiratie kan leiden tot persoonlijke ontwikkeling en het vinden van je weg in het leven. Door je driften vrij baan te geven kun je jezelf kwijt raken

Ieder van ons is uniek. Maar waar die uniciteit precies uit bestaat, daar moeten de meeste mensen naar op zoek. Op het moment dat je meer in je element – je Genki - komt te zitten, kun je beter kiezen welke voorkanten met bijbehorende neveneffecten je in je leven wilt toelaten.
Seiki Soho behandelingen kunnen daaraan bijdragen.

Kortom Seiki Soho heeft de potentie in zich om op den duur niet alleen je lichaam en geest, maar heel je leven tot een harmonisch geheel te helpen maken.
Seiki kan zowel preventief en curatief maar ook als ‘onderhouds’-therapie worden aangewend.

Hoe ver iemand ermee kan komen is heel individueel, afhankelijk van veel factoren zoals constitutionele kracht, conditie, motivatie en het vermogen en de bereidheid om bewust te worden en werk te maken van de aanpassingen die nodig zijn in de levensstijl om het proces van heling de ruimte te geven.

Seiki Soho is genezen op natuurlijke wijze, geen ‘quick fix’, maar ‘slow healing’, al kan het soms verrassend snel een mooi resultaat opleveren.
Goed in je vel zitten is het resultaat van lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Een teken van een ontspannen conditie, veerkracht en een ontwikkeld oordeelsvermogen: de basis van een goede gezondheid.

Voorkant en achterkant van bovenstaande uitleg
De uitleg hierboven kan grote verwachtingen oproepen. Dat op zich kan het effect van een behandeling verkleinen. Gespannen verwachtingen blokkeren de energie. De beste instelling bij een Seiki Soho behandeling is een “Zen-mind”, geen verwachting, geen scepsis, gewoon ontspannen. “Have the experience” en oordeel later of deze benadering je past.

 

Ki Do Ma
De kunst van Seiki Soho
De juiste actie ondernemen op het juiste moment